HMS og Sikkerhet

Viktigheten av Innendørs Mobildekning i Nødsituasjoner: Et Ansvar for Byggeiere

I en nødsituasjon teller hvert sekund, og evnen til å raskt kunne kommunisere med nødetatene kan være avgjørende for utfallet. Dessverre er det mange som ikke er klar over at innendørs mobildekning ikke alltid er en selvfølge, spesielt i moderne bygg hvor materialene ofte kan hemme signalstyrken. Dette stiller store krav til byggeiere og forvaltere om å sikre at det er mobildekning. Men hva skjer egentlig hvis det ikke er mobildekning i nødsituasjoner? Og er byggeiere klar over sitt ansvar i disse situasjonene?

Den skjulte risikoen i moderne bygg

Moderne byggemetoder og materialer, som for eksempel energieffektive vinduer og betongkonstruksjoner, kan ofte forverre problemet med dårlig innendørs mobildekning. Disse materialene kan blokkere eller dempe signalene som er nødvendige for både daglig kommunikasjon og kritiske nødsituasjoner. Dette kan resultere i at både ansatte og besøkende befinner seg i en potensiell risiko uten mulighet til å raskt kontakte nødetatene via sine mobiltelefoner.

Hva gjør man uten mobildekning i nødsituasjoner?

Mangel på mobildekning i nødsituasjoner kan ha katastrofale følger. I et scenario hvor en person trenger umiddelbar medisinsk hjelp, eller det oppstår en sikkerhetsrisiko, er rask respons essensielt. Uten mobildekning kan det bli vanskelig å:

  • Ringe nødetater som politi, brannvesen, eller medisinske tjenester.
  • Kommunisere internt i bygget for å koordinere en evakuering eller informere om situasjonen.

Alternativer som å installere nødtelefoner eller radiosystemer kan fungere som midlertidige løsninger, men disse kan også ha begrensninger og er ikke alltid like tilgjengelige eller effektive som mobiltelefoner.

Byggeiers ansvar

I mange land, inkludert Norge, er det ikke alltid klart definert som et juridisk ansvar for byggeiere å sørge for innendørs mobildekning. Imidlertid bør byggeiere vurdere dette som en del av deres ansvar for sikkerheten til de som bruker bygningen. Ved å investere i løsninger som forbedrer innendørs mobildekning, som for eksempel Distributed Antenna Systems (DAS) eller småcelleløsninger, kan byggeiere ikke bare forbedre sikkerheten men også øke bygningens attraktivitet og funksjonalitet.

Fremtidige tiltak og reguleringer

Det er en økende bevissthet rundt problematikken med innendørs mobildekning, og noen land begynner å innføre reguleringer som krever at nye bygg inkluderer teknologi for å sikre tilstrekkelig dekning. Det er også diskusjoner om å gjøre det obligatorisk for eksisterende bygg å oppgradere sine fasiliteter for å møte disse kravene.

Konklusjon

Innendørs mobildekning er ikke bare en komfortabel luksus; det er en kritisk infrastruktur som spiller en vital rolle i sikkerheten i næringsbygg. Byggeiere må være proaktive i å forstå og implementere løsninger for å sikre at alle inne i deres bygg har tilgang til pålitelig mobildekning i nødsituasjoner. Ved å ta dette ansvaret på alvor, kan vi alle bidra til å gjøre våre bygninger tryggere og bedre rustet til å håndtere uforutsette hendelser.

Ta kontakt med oss så skal vi hjelpe dere med å løse problemet.

Les her om befaring og dekningsmåling.

Les mer om nasjonale nødnummer her.

Kontakt oss

Telefon: +47 55 00 55 00
E-post: post@dekningspatruljen.no
Åpningstid: Man – fre: 8:00 – 16:00

Hovedkontor

Noen av våre prosjekter

Havila Kystruten

Byfjordparken

Helse Nord

Bybanen i Bergen

Vi bruker dine data til å forbedre og tilpasse innhold og tjenester. Ved å fortsette å bruke nettstedet godtar du vår personvernserklæring. Les mer